Zgjidhja e transparencës për ndjekjen e aplikacioneve – Veprimi i klasës së meta

Zgjidhja e transparencës për ndjekjen e aplikacioneve – Veprimi i klasës së meta

Meta po përballet me një padi grupore pasi Facebook dhe Instagram zbuluan se po përdornin një zgjidhje për Transparencën e Ndjekjes së Aplikacioneve për të gjurmuar përdoruesit në të gjithë ueb-in, edhe pasi atyre iu mohua leja për ta bërë këtë.

Kompania akuzohet jo vetëm për shkelje të rregullave të privatësisë së Apple, por edhe për shkelje të ligjeve shtetërore dhe federale…

Sfondi

Ndjekja e aplikacioneve funksionon nga Apple duke caktuar një ID unike në pajisjen tuaj. Nuk zbulon asnjë detaj për ju, por i lejon ata të shohin (për shembull) se përdoruesi i iOS 30255BCE-4CDA-4F62-91DC-4758FDFF8512 ka vizituar faqet e internetit të veglave dhe për këtë arsye do të ishte një objektiv i mirë për reklamat e veglave.

Gjithashtu i lejon ata të shohin se përdoruesi i iOS 30255BCE-4CDA-4F62-91DC-4758FDFF8512 pa një reklamë për një produkt të caktuar në një uebsajt të caktuar dhe më pas shkoi në sajtin e një shitësi të caktuar për blerje – kështu që kjo reklamë ishte (ndoshta) e suksesshme.

Me Transparencën e gjurmimit të aplikacioneve, zhvilluesit e aplikacioneve duhet t'ju pyesin nëse dëshironi ta lejoni këtë gjurmim. Nëse thoni jo (siç bëjnë shumica e njerëzve), aplikacionet nuk lejohen të përdorin këtë sistem.

Facebook dhe Instagram kanë secili shfletuesin e vet të integruar të internetit, të cilët përdoren sa herë që një përdorues prek një lidhje në secilin aplikacion. Kjo do të thotë që Meta mund të gjurmojë aktivitetin në këta shfletues.

Rreziku teorik i kësaj ishte kuptuar tashmë mirë, por studiuesi i sigurisë Felix Krause gjeti prova konkrete muajin e kaluar se Meta po e bënte atë në të vërtetë.

Ai zbuloi se të dy aplikacionet injektojnë kodin e tyre të gjurmimit në çdo faqe interneti të shikuar, duke përfshirë klikimin në reklama. Në rastin më ekstrem, kjo do të lejonte Meta të monitoronte të gjitha ndërveprimet e përdoruesve, si çdo buton dhe lidhje të shtypur, përzgjedhjet e tekstit, pamjet e ekranit, si dhe të gjitha hyrjet e formularit, si fjalëkalimet, adresat dhe numrat e kartës së kreditit.

Krause nuk po sugjeron që Meta të shkojë kaq larg, natyrisht. Hulumtimi i tij nuk e lejoi atë të shihte se çfarë të dhënash po nxirrte kompania, por ai ishte në gjendje të konfirmonte se ato po minonin diçka.

Unë nuk kam një listë të të dhënave specifike që Instagram dërgon në shtëpi. Unë kam prova që aplikacionet e Instagram dhe Facebook po ekzekutojnë në mënyrë aktive komanda JavaScript për të injektuar JS SDK shtesë pa pëlqimin e përdoruesit, si dhe për të gjurmuar përzgjedhjet e tekstit të përdoruesit. Nëse Instagram po e bën tashmë këtë, ata gjithashtu mund të injektojnë çdo kod tjetër JS.

Veprim kolektiv

Bloomberg raporton se dy përdorues kanë paditur tani Metën në një padi të propozuar në grup.

Meta Platforms Inc. është paditur për pretendimin se ka ndërtuar një rrugëdalje sekrete për masat mbrojtëse që Apple Inc. u shfaq vitin e kaluar për të parandaluar përdoruesit e iPhone nga gjurmimi i aktivitetit të tyre në internet.

Në një padi të propozuar grupore të paraqitur të mërkurën në gjykatën federale në San Francisko, dy përdorues të Facebook akuzuan kompaninë për anashkalimin e rregullave të privatësisë së Apple në vitin 2021 dhe shkeljen e ligjeve shtetërore dhe ligjet federale që kufizojnë mbledhjen e paautorizuar të të dhënave personale. Një ankesë e ngjashme u depozitua në të njëjtën gjykatë javën e kaluar […]

Në përgjigje të raportit, Meta pranoi se aplikacioni Facebook monitoron aktivitetin e shfletuesit, por mohoi që ai mbledh ilegalisht të dhënat e përdoruesve.

Një padi në grup është kur persona të tjerë të prekur ftohen të bashkohen me veprimin kundër të pandehurit. Zakonisht kjo nuk do të thotë asgjë më shumë se plotësimi i një formulari në internet nëse rasti është i suksesshëm dhe jepet kompensimi (i cili zakonisht është vetëm disa dollarë për person). Një gjyqtar duhet të miratojë shndërrimin e padisë në një padi kolektive.

Foto: Glen Carrie/Unsplash


★ ★ ★ ★ ★